Мегаполисът Хонг Конг (Hong Kong)

Мегаполисът Хонг Конг (Hong Kong)

Какво е мегаполисът Хонг Конг (Hong Kong) ?

Мегаполисът Хонг Конг (Hong Kong) е разположен в Югоизточен Китай, на брега на Южнокитайско море. Хонг Конг има статута на специален административен район, включващ остров ХонгКконг (наричан още Сянган), полуостров Коулун (Дзюлун), както и 235 крайбрежни малки острова. Около 7,1 млн. жители, главно китайци, живеят на територията на Хонг Конг, която се разпростира на обща площ от 83 кв. км

Модерният мегаполис Хонг Конг (Hong Kong)

Днес Хонг Конг е невероятно модерен, индустриализиран, урбанизиран град, в който добрите маниери, нрави и обноски са на преден план. Китайците определено знаят какво е дисциплина дори нещо повече – те не само я спазват, докато са на работа, докато пресичат улицата или докато обядват в някое заведение, а я продуцират. Остров Хонг Конг е ултрамодерен, луксозен и доста скъп.

Хонг Конг (Hong Kong) – история

През 11 век територията на днешен Хонг Конг е заселена от около 3500 селяни и 2000 китайски рибари. През 1841 г. тукашната територия е завладяна от Великобритания, след което възниква британско селище (сетълмент). В периода 1856 – 1860 г., след англо-китайската война, известна още като Втора опиумна война, от Китай е отнет южният край на полуостров Коулун и о-в Стоункатер.

През 1898 г. територията е окупирана от Япония, а през 1945 г. Хон Конг отново е заета от Великобритания. На 1 юли 1997 г. Хонг Конг е върнат на Китай в качеството си на свободен административен район. Хонг Конг е бил британска колония в продължение на цели 156 години. Няма как да не отбележим, че британското влияние до голяма степен е помогнало от малко рибарско селце, днес Хонг Конг да е мегаполис с едни от най-големите и мощни търговски пристанища, като Макао, Шанхай, Гуанжоу, Сямън и Нинбо, а също Чиндао.

Хонг Конг (Hong Kong) – златен хотел

Преди няколко години в Хонг Конг отвори врати и единственият в цял свят хотел от злато. Това невероятно луксозно и красиво място е изградено изцяло в императорски, дворцов стил, като само за външната облицовка на стаите са изразходвани повече от два тона благороден метал.

Leave a Reply

Your email address will not be published.