Трите най-известни места за пазаруване в Китай

Трите най-известни места за пазаруване в Китай

Какво е пазаруване в Китай?

В последните години Китай се превръща във все по голям и важен център за пазаруване. За много хора отдавна не е непозната територия. В България има търговци, които пътуват от над 10-15 години до Китай, някои от тях изкарват повече време там, отколкото в България.

Защо е важно да купуваме от Китай и как да спестим пари?

За все повече тъ,говци наедро и надребно  да эакупуват стоки директно от Китай става въпрос на оцеляване на съвременният пазар

Какво искам да пазарувам от Китай?

Всеки клиент на едро и дребно намира своята ниша в Китай

Какво Количество искам да закупя?

Принципно колкото по голиамо колицхество закупува търговеца наедро или дребно толкова по-голияма ше бъде очакваната  печалба от продукта.
В ценообразуването на стоката влиза цена в Китай (закупна цена), транспортни разходи, Митнически и посреднически разходи,и др.
Колкото по-малки са транспортните разходи- толова по-малка е себестойноста на стоката докарана до България, колкото е по/малка себестоиноста/ тплкова киента е по/конкурентен пред другите тарговци и толкова по/голиама печалба мойе да реализира.

ТАБЛИЦА НА ТРАНСЛОРТА ОТ КИТАЙ – ОТ СКЪПИ КЪМ ЕВТИНИ

Въздушен транспорт- Куриерски услуги
Цената се определиа на КГ, пониакога до 2 пати по/ скъпа от стандартното въздущно карго, обикновенно пристига за 5–7 работни дни
Стандартно Въздусхно карго– Цената се определиа на КГ, по–евтиният начин за транспортиране от Китай, обикновенно пристига за 7-17 дни след изпрасщането
Морски групаж – Цената се определя на кубични метри (м3)Този транспорт е по-евтин от възздушният, но по-скъп пт транспорта с цели контейнери.
Транспорт с цели контейнери – най-евтиният вид транспорт от Китай

Освен транспорта за ценообразуването на стоките от Китай до Българиа има значение и мястото на закупуване на стока от Китаи
ИНТЕРНЕТ – обикновенно за тарговци на дребно, с много видове малка но разнообразна стока
ПАЗАРИ НАЕДРО – Обикновенно по-евтини от закупуването на стока по интернет, но по-съпи, ако отколкото ако се закупи цял контейнер от Производител.
ПРОИЗВОДИТЕЛИ– обикновенно миниумът на стоката, която мойе да се закупи от тиах е 1 малак( 20 футов) контеинер, цените обикновенно са наи- евтини при производителя

Как да си подсигуря сделката срещу некоректни търговци и лошо качество?

Ако тръгнем по реда на зададените въпроси първото, което един търговец трябва да направи е да прецени от кой район в Китай иска да закупи стока. Търговците, които са запознати с Китай знаят, че е възможно да има разлика до няколко пъти в цената според района, от които се закупуват стоките.

За българите, които пазаруват от Китай има три основни района, Пекин, Иу и Гуангджоу.

В Пекин има доста пазари на дребно, но за жалост почти нищо не се произвежда там (което означава, че и цената е по-висока)
Въпреки това много търговци и досега предпочитат да пазаруват оттам.

Каква е причината за това?
1) На първо място това, че в Пекин много хора говорят Руски език, което улеснява диалогът с китайските търговци.
2) Много от търговците поддържат количества на склад и търговецът може почти веднага да прегледа закупената от него стока
3) В много от случаите в Пекин се практикува закупената стока да се закара безплатно до склада на транспортната фирма, която българският търговец използва.

Като основен минус да се пазарува в Пекин може да се отбележи цената. Ако човек пазарува стока за 100 000 usd е съвсем възможно да закупи същата стока за 50 000 usd ако пазарува във Иу например.

Иу е сравнително малък град за китайските стандарти, който е известен със едни от най-ниските цени в Китай, но също така и със ниското качество на повечето продукти. Някои от най известните стоки които се произвеждат и продават в Иу са: Бижутерия, железария, градинско обзавеждане, детски играчки и други.

Принципът на пазаруване е подобен на Пекин ( Бейжин) с изключение на това, че в повечето случаи за събирането на стоката отговарят посреднически фирми. Също така в повечето случаи стоката се произвежда след като се остави депозит, в рамките на 1- 2 седмици.

Иу е известен с огромният си пазар с над 100 000 представени производителя и агенти, което на практика представлява едно целогодишно изложение.

Гуангжоу пък е известен като така наречената „фабрика на света“.

Град от над 20 милиона души със стотици хиляди фабрики и заводи разположени наоколко за всякакъв вид стоки и суровини.

Гуангжоу е дестинацията на най сериозните търговци, които искат да проверят на място в заводите своя продукт преди да го капарират.

Също така в районите на Гуангджоу има множество фабрики за продукти, които няма на други места, като стотиците фабрики за мебели, гранитогрес, керамика и много други.

Leave a Reply

Your email address will not be published.