Трите най-известни места за пазаруване в Китай

Трите най-известни места за пазаруване в Китай

Какво е пазаруване в Китай?

В последните години Китай се превръща във все по голям и важен център за пазаруване. За много хора отдавна не е непозната територия. В България има търговци, които пътуват от над 10-15 години до Китай, някои от тях изкарват повече време там, отколкото в България.

Защо е важно да купуваме от Китай и как да спестим пари?

На първо място преди да пътува човек трябва да си зададе въпросът:
Какво искам да закупя?

Следващият въпрос е:
Какво Количество искам да закупя?

Последният важен въпрос е:
Как да си подсигуря сделката срещу некоректни търговци и лошо качество?

Ако тръгнем по реда на зададените въпроси първото, което един търговец трябва да направи е да прецени от кой район в Китай иска да закупи стока. Търговците, които са запознати с Китай знаят, че е възможно да има разлика до няколко пъти в цената според района, от които се закупуват стоките.

За българите, които пазаруват от Китай има три основни района, Пекин, Иу и Гуангжоу.

В Пекин има доста пазари на дребно, но за жалост почти нищо не се произвежда там (което означава, че и цената е по-висока)
Въпреки това много търговци и досега предпочитат да пазаруват оттам.

Каква е причината за това?
1) На първо място това, че в Пекин много хора говорят Руски език, което улеснява диалогът с китайските търговци.
2) Много от търговците поддържат количества на склад и търговецът може почти веднага да прегледа закупената от него стока
3) В много от случаите в Пекин се практикува закупената стока да се закара безплатно до склада на транспортната фирма, която българският търговец използва.

Като основен минус да се пазарува в Пекин може да се отбележи цената. Ако човек пазарува стока за 100 000 usd е съвсем възможно да закупи същата стока за 50 000уusd ако пазарува във Иу например.

Иу е сравнително малък град за китайските стандарти, който е известен със едни от най-ниските цени в Китай, но също така и със ниското качество на повечето продукти. Някои от най известните стоки които се произвеждат и продават в Иу са: Бижутерия, железария, градинско обзавеждане, детски играчки и други.

Принципът на пазаруване е подобен на Пекин ( Бейжин) с изключение на това, че в повечето фирми за събирането на стоката отговарят посреднически фирми. Също така в повечето случаи стоката се произвежда след като се остави депозит, в рамките на 1- 2 седмици.

Иу е известен с огромният си пазар с над 100 000 представени производителя и агенти, което на практика представлява едно целогодишно изложение.

Гуангжоу пък е известен като така наречената „фабрика на света“.
Град от над 20 милиона души със стотици хиляди фабрики и заводи разположени наоколко за всякакъв вид стоки и суровини.

Гуангжоу е дестинацията на най сериозните търговци, които искат да проверят на място в заводите своят продукт преди да го капарират.

Също така в районите на Гуангжоу има множество фабрики за продукти, които няма на други места, като стотиците фабрики за мебели, гранитогрес, керамика и много други.

Leave a Reply

Your email address will not be published.