Хонг Конг днес е град с едно от най-големите търговски пристанища

Хонг Конг днес е град с едно от най-големите търговски пристанища

Мегаполисът Хонг Конг (Hong Kong) е разположен в Югоизточен Китай, на брега на Южнокитайско море. Хонг Конг има статута на специален административен район, включващ остров Хонконг (наричан още Сянган), полуостров Коулун (Дзюлун), както и 235 крайбрежни малки острова. Около 7,1 млн. жители, главно китайци, живеят на територията на Хонг Конг, която се разпростира на обща площ от 83 кв. км.

Днес Хонг Конг е невероятно модерен, индустриализиран, урбанизиран град, в който добрите маниери, нрави и обноски са на преден план. Китайците определено знаят какво е дисциплина дори нещо повече – те не само я спазват, докато са на работа, докато пресичат улицата или докато обядват в някое заведение, а я продуцират. Остров Хонг Конг е ултрамодерен, луксозен и доста скъп.

През 11 век територията на днешен Хонг Конг е заселена от около 3500 селяни и 2000 китайски рибари. През 1841 г. тукашната територия е завладяна от Великобритания, след което възниква британско селище (сетълмент). В периода 1856 – 1860 г., след англо-китайската война, известна още като Втора опиумна война, от Китай е отнет южният край на полуостров Коулун и о-в Стоункатер.

През 1898 г. територията е окупирана от Япония, а през 1945 г. Хон Конг отново е заета от Великобритания. На 1 юли 1997 г. Хонг Конг е върнат на Китай в качеството си на свободен административен район. Хонг Конг е бил британска колония в продължение на цели 156 години. Няма как да не отбележим, че британското влияние до голяма степен е помогнало от малко рибарско селце, днес Хонг Конг да е мегаполис с едни от най-големите и мощни търговски пристанища, като Макао, Шанхай, Гуанжоу, Сямън и Нинбо, а също Чиндао.

Остров Хонг Конг може да се определи като ултра модерен управленски, бизнес и туристически център, а полуостров Коулуун е урбанизиран и пренаселен от жилищни, офис, търговски и всякакви други постройки и площи, нароени с грандоманска височина. Новите територии са на север от полуострова са предимно планини с малко обработваема площ, и откъснато от „сърцето на града” население.

Преди няколко години в Хонг Конг отвори врати и единственият в цял свят хотел от злато. Това невероятно луксозно и красиво място е изградено изцяло в императорски, дворцов стил, като само за външната облицовка на стаите са изразходвани повече от два тона благороден метал.

Leave a Reply

Your email address will not be published.